Logam Alternatif Barang kemas Lelaki

Logam Alternatif Barang Kemas Lelaki

“titanium, tungsten, cobalt, seramik, zirconium dan lain-lain”

Di Zaman ini, lelaki hanya mempunyai beberapa pilihan apabila memilih logam untuk cincin perkahwinan mereka. Emas, perak, dan platinum adalah semua logam yang sangat baik yang membuat kumpulan perkahwinan hebat, tetapi dengan kemunculan teknologi baru, “tiga besar” telah disertai dengan pilihan baru.

Pilihan hebat, tetapi dengan begitu banyak pilihan, sukar untuk mengetahui mana yang terbaik untuk anda. Artikel ini memecahkan banyak “logam alternatif” baru (dan bukan logam) dan menjelaskan mengapa anda mungkin memilih satu untuk cincin perkahwinan anda.

Titanium

Titanium adalah logam yang sangat baik untuk cincin perkahwinan. Warna ini secara semula jadi berwarna perak, tetapi ia boleh dirawat dengan pelbagai warna. Titanium adalah sangat ringan yang merupakan ciri utama dan salah satu sebab ia digunakan begitu banyak dalam pembuatan. Ia tahan menggaru dengan baik, dan ia adalah kedua-dua hypoallergenic dan biocompatible.

Titanium lebih kuat daripada keluli tetapi lebih ringan daripada aluminium. Ia datang dalam gred yang berbeza yang mempunyai sifat yang berbeza seperti kekerasan dan kemuluran. Terdapat lebih daripada 30 gred titanium dengan Gred 5 (juga dipanggil gred pesawat) yang paling biasa digunakan kerana kekuatan yang luar biasa dan kebolehkerjaannya.

Titanium adalah unsur kimia dengan simbol Ti dan nombor atom 22. Ia tahan terhadap hakisan/karat dalam air laut dan klorin. Titanium dinamakan sempena Titans, gergasi Yunani mitos yang memerintah bumi dan mempersonifikasikan daya alam yang berbeza.

Ada beberapa kekurangan potensi untuk memakai cincin titanium yang perlu anda pertimbangkan. Cincin titanium boleh dipotong dengan pemotong cincin berlian-tip, tetapi kerana kekuatannya yang sangat tinggi, cincin Titanium jauh lebih sukar untuk dipotong daripada logam lain. Juga, walaupun ia adalah logam yang keras, titanium boleh calar dan menunjukkan tanda-tanda calar terutamanya apabila dibandingkan dengan beberapa pilihan logam alternatif super-keras yang lain seperti tungsten.

Akhirnya, sukar dan mahal untuk mengubah saiz, membaiki, atau mengukir cincin titanium gred pesawat, sekali lagi kerana sifat aloi yang luar biasa. Ini mungkin atau mungkin tidak menjadi masalah untuk anda bergantung kepada siapa yang anda beli cincin titanium anda dari. Di Meklate Gold & Diamonds Golsmiths kami bekerja dengan pengeluar yang membolehkan kami menukar cincin titanium (dan logam alternatif lain) untuk saiz yang berbeza dengan bayaran yang kecil. Jadi, “saiz” cincin titanium angin berharga kira-kira sama atau kurang daripada saiz cincin tradisional.

Secara keseluruhan, titanium adalah pilihan yang indah untuk band perkahwinan lelaki. Ia adalah berat ringan, mempunyai imej sejuk dibuat dari logam pesawat, dan dinamakan selepas tuhan. Ia mempunyai rupa kontemporari, harga yang berpatutan, dan keselesaan yang menjadikannya cincin yang luar biasa untuk dipakai setiap hari.


Asyraf goldsmiths

Meklate Gold & Diamonds Jeweller