Cara Mengukur Berat Emas

Teka-teki lama dulu: Apa yang lebih berat? satu paun bulu atau satu paun emas? Ada yang mengatakan emas kerana lebih berat. Yang lain mengatakan mereka berdua satu pound jadi mereka ditimbang sama. Kedua-duanya salah. Bagaimana ini boleh terjadi? Adakah ia Tradisi pemikiran sebegitu?

Emas tidak ditimbang dengan berat biasa. Emas ditimbang dalam sistem pengukuran troy. Satu auns emas tidak sama dengan auns biasa (benar-benar dipanggil auns avoirdupois).

Cara terbaik untuk memahami perkara ini adalah untuk menukar kedua-duanya kepada sistem seragam. Gram atau gramme adalah satuan metrik standard jisim. Auns avoirdupois menukarkan kepada 28.34 gram kira-kira. Auns troy adalah kira-kira 31.1gram.

Anda berkata, “Aha! Emas lebih berat, jadi satu paun emas beratnya lebih daripada satu paun bulu. “Malangnya terdapat satu lagi teka-teki. Kita semua tahu 16 auns sama dengan satu paun. Benar dalam sistem avoirdupois, tetapi tidak dalam troy.

Dalam sistem Troy hanya 12 auns sama dengan satu paun. Jadi satu paun bulu seberat 453.59 gram kira-kira dan satu paun emas seberat 373.24 kira-kira. Jadi satu paun bulu seberat lebih dari satu paun emas.

“Ada yang mengatakan emas kerana lebih berat. Yang lain mengatakan mereka berdua satu pound jadi mereka menimbang sama. Kedua-duanya salah.”

Terdapat lebih banyak perkara tentang berat emas. Sistem troy secara sejarah digunakan untuk mengukur berat dadah, logam berharga dan batu permata. Nama itu berasal dari bandar Troyes, Perancis.

Logam mulia (emas, perak dan platinum) semuanya menggunakan sistem troy. Auns troy adalah 20 pennyweights. Penny adalah berat sen perak di England abad pertengahan. Apabila wang diperkenalkan di England pada abad ke-8, berat asal mereka dipercayai telah menjadi 24 biji-bijian.

Ini secara beransur-ansur dikurangkan, dalam sekurang-kurangnya tiga belas peringkat hingga mencapai 7.27 biji-bijian pada tahun 1816. 24 butiran = 1 pennyweight dan 20 pennyweights = 1 auns troy.

Lebih banyak perkara lain jika anda ingin membaca. “Bijian adalah unit purba yang pada dasarnya berasaskan berat biji gandum. Gandum adalah unit berat terkecil dalam sistem avoirdupois, troy, dan apotek. Yang menghairankan adalah sama dalam ketiga-tiga sistem ini. “4 biji = 1 karat; 24 butir = 1 pennyweight; 480 bijirin = 1 troy auns; 15.432 butir = 1 gram.

“Walaupun kita telah menyatakan di atas bahawa bijian yang beratnya sama di semua tiga sistem di atas, terdapat sekurang-kurangnya dua biji-bijian yang berbeza. Sistem troy menggunakan berat bijian barley, sedangkan bijian gandum juga digunakan sebagai standard berat. Ada tiga butir barley untuk empat butir gandum. ”

Itulah cukup perkara penting untuk sekarang. Jika anda ingin mengemaskini teka-teki lama, anda boleh mengatakan: apa yang lebih berat, satu kilo bulu atau satu kilo emas?


Asyraf goldsmiths

Meklate Gold & Diamonds Jeweller