Platinum

Platinum adalah salah satu logam berharga yang paling sukar ditemui dan paling tahan lama. Platinum yang asli dan mempunyai kilauan putih akan terus mengekalkan kilauan sinarannya selama-lamanya, tidak seperti logam putih lain yang boleh, berubah menjadi kuning atau merosakkan apabila semakin lama masa.

Platinum tergolong dalam keluarga logam mulia dan berharga. Ia tahan persekitran dan tidak akan berubah warna kerana klorin dan bahan kimia lain. Faktor-faktor ini, bersama-sama dengan kekerasan dan kilau putih, telah membuat platinum menjadi pilihan yang semakin popular untuk dijadikan barang perhiasan, sama ada platinum sahaja atau sebagai ikatan untuk berlian dan batu permata berharga yang lain. Perhiasan platinum tidak pudar atau rosak dan mengekalkan penampilan seumur hidupnya. Kesucian Platinum menjadikannya ‘hypoallergenic’ dan ideal untuk mereka yang mempunyai kulit sensitif.

Semua platinum yang di perolehi dari hasil perlombongan sesuai dengan persekitan kehidupan luar.

Platinum jarang terbentuk dan ia merupakan khazanah yang disenangi oleh individu yang arif tentangnya. Platinum adalah salah satu logam terkuat dan paling berkekalan. Beberapa khazanah terbesar di dunia ditetapkan dalam platinum, seperti Hope Diamond. Ia juga merupakan salah satu yang paling berat, dengan berat 60% lebih daripada emas. Perkataan ‘platinum’ kadang-kadang menikmati nilai yang lebih tinggi daripada emas(sila lihat pada barang2 seperti semua album platinum dan kad kredit platinum.Tidakkah ia nampakkan sesuatu barang itu lebih exclusive?

Perhiasan platinum adalah pilihan yang sempurna untuk pemakaian harian seseorang. Ketumpatan dan beratnya menjadikannya logam perhiasan yang tahan lama. Platinum tidak haus dan dapat memegang batu permata dengan kuat dan selamat. Seperti semua logam berharga, platinum juga boleh bercalar. Walau bagaimanapun, calar pada platinum sekadar hanyalah perpindahan logam dan tidak ada jumlahnya yang hilang(hanya ‘scratch’biasa).

Di samping kekuatan dan ketumpatannya, platinum mempunyai kualiti yang luar biasa beserta kemampatan yang jitu.

Platinum adalah simbol cinta sejati, kesucian, ketinggian dan kekuatan. Kualiti platinum ini bersamaan dengan cita-cita cinta sejati abadi. Di seluruh dunia, cincin pertunangan, perkahwinan dan cincin ulang tahun yang dibuat dalam platinum melambangkan daya tahan cinta yang kekal. Platinum adalah murni, ekspresi integriti, refleksi kebenaran dalaman. Kesucian Platinum mengurniakannya dengan kilauan putih yang cemerlang. Ini membantu mencerminkan sinar berlian sebenar.

Di Amerika Syarikat platinum biasanya ditandakan: PT atau PLAT. Di Eropah, platinum dikenal pasti dengan markah berikut: 950 atau PT950.

Sejarah Platinum dalam Barang Kemas

Platinum telah digunakan dalam perhiasan hanya sejak abad ke-19. Namun, Cincin pertunangan platinum baru sahaja di wujudkan.

Juruterbang Itali-Perancis Julius Caesar Scaliger menemui Platinum pada 1557. Pada tahun 1590, Conquistadors Sepanyol menemui logam putih di sungai-sungai di Equador. Tidak menyedari kualiti hebatnya, mereka menamakannya platina (perak kecil) dengan menghinanya dan melemparkannya semula ke sungai untuk memerah ke dalam perak. Pada tahun 1912 emas putih “dicipta” di Pforzheim, Jerman, sebagai pengganti platinum.

Ciri-ciri ini menimbulkan minat seorang penyelia Sweden bernama Scheffer yang, pada tahun 1751, mengakui platinum sebagai unsur ketujuh diketahui wujud sehingga masa itu. Beliau juga yang pertama berjaya mencairkan platinum.

 

Orang-orang Mesir kuno adalah yang pertama menggunakannya dalam perhiasan, bagaimanapun, pengetahuan meluas tentang logam putih tersebar hanya beberapa ratus tahun dahulu. Walaupun dengan adanya beberapa pakar mahir oleh suku kaum etnik Indian Amerika Selatan lebih 1000 tahun yang lalu, namun ia tidak berjaya hasilkan perhiasaan sehinggalah selepas penaklukan Sepanyol di Dunia Baru pada abad kelima belas dan keenam belas sehingga berita sampai ke Eropah dari logam putih baru dengan sifat-sifat luar biasa. Oleh itu, beliau yakin dengan kualiti istimewanya, Louis XVI dari Perancis mengisytiharkan platinum satu-satunya logam yang sesuai untuk Royalti.

Platinum mempunyai titik lebur yang tinggi (3190 F atau 1755 C) yang mengehadkan penggunaan barang kemas sehingga penciptaan obor oxyhydrogen pada pertengahan tahun 1800-an. Pada akhir 1800-an platinum-mania melanda Eropah dan Rusia sebagai Kings, Queens dan Czars menghiasi diri dengan apa-apa dan semua platinum. Awal tahun 1900-an, popularitas platinum mencapai tanah AS dan menawan masyarakat Amerika.

Pada awal Perang Dunia Kedua, namun kerajaan AS mengumumkan platinum sebagai logam strategik, yang tidak membenarkan penggunaannya untuk perhiasan. Menjelang akhir perang dunia kedua, platinum hanya dikenali sebagai barang seni yang sudah hilang.

Semua platinum yang pernah dilombong akan sesuai dengan ruang persekitaran kehidupan kita.Berbeza daripada logam lain, kira-kira hanya 133 tan platinum sahaja yang dilombong setiap tahun (berbanding dengan 1,782 tan emas).

Merawat Platinum

Aset seperti cincin pertunangan platinum memerlukan penjagaan dan perhatian yang wajar terutama untuk nilai simbolik dan sentimentalnya. Walaupun platinum mempunyai kualiti yang sangat baik, disarankan untuk mengikuti beberapa langkah mudah untuk membantu memastikan cincin platinum anda kelihatan lebih baik.

Anda harus mengelakkan memakainya semasa melakukan kerja manual, di gim atau bermain sukan atau semasa bekerja dengan bahan yang kasar. Seseorang patut ingat bahawa platinum juga tidak akan ada kesan calar. Begitu juga anda tidak perlu memakainya semasa mengendalikan asid kuat.

Simpan di dalam kotak yang  berlapis kain dari barang perhiasan lain supaya ia tidak tercalar. Sekiranya diperlukan, ia perlu digilap seketika oleh tukang emas tempatan untuk memulihkan wajahnya yang baru.

Walau bagaimanapun, walaupun ia tahan, perhiasan platinum perlu dijaga dengan baik. Simpan perhiasan platinum anda secara berasingan dan berhati-hati, tidak membenarkan barangan lain menyentuh antara satu sama lain kerana platinum juga boleh tercalar.  Walau bagaimanapun, kerana ketahanan logam biasanya terdapat sedikit kehilangan logam dari awal. Jika calar kelihatan,anda boleh meminta tukan emas temptan untuk menggilapkan cincin tersebut. Platinum biasanya disalut dengan rhodium untuk menghasilkan kemasan lebih cerah.


Asyraf goldsmiths

Meklate Gold & Diamonds Jeweller