Perbezaan Emas Putih & Platinum

dapatkah anda lihat perbezaan ini?

Perbezaan pertama antara emas putih dan platinum adalah yang paling asas dan asas semua perbezaan yang lain. Emas putih dan platinum adalah logam yang berbeza. Emas putih bermula sebagai emas. Emas adalah kuning. Platinum sendiri adalah logam putih. Emas putih dan platinum mempunyai sifat masing-masing yang menjadikannya unik.

Bagaimanakah emas putih dibuat? Emas putih adalah aloi emas dan beberapa logam putih seperti perak, nikel atau palladium. Warna putih dicapai dengan pilihan yang berhati-hati dari logam mengaloi, yang memancarkan kuning emas murni yang dalam. Jumlah aloi yang dicampur dengan emas dipanggil karatnya. Kunci untuk memahami karat emas adalah nilai karat lebih dari 24. Contohnya ialah cincin perkahwinan emas 14 karat. Ia adalah 14/24, yang sama dengan 58.3% emas dan 41.7% aloi. Warna putih dicapai dengan pilihan yang berhati-hati dari logam mengaloi, yang memancarkan kuning emas tulen.

Platinum adalah logam putih semulajadi. Ia tidak perlu diadun dengan aloi untuk dapatkan warna putih. Barang kemas platinum biasanya ia mengandungi 90% hingga 95% platinum dan aloi keseimbangan. Iridium atau ruthenium sering digunakan sebagai aloi pengeras. Platinum biasanya ditandakan dengan .900 atau .950 untuk menandakan kehalusannya. Sesetengah pengeluar menyatakan jenis aloi yang mereka gunakan seperti 90% Platinum 10% Iridium.

Bagaimana emas putih dan platinum bermula adalah salah satu perbezaan utama. Emas putih walaupun dalam campuran terbaik mempunyai sedikit kuning. Platinum adalah kelabu putih dan akan mengekalkan warnanya benar. Satu masalah besar untuk emas putih adalah campuran yang lemah. Sesetengah perkilangan emas putihnya kelihatan seperti cahaya kuning dan tidak pernah mencapai rupa putih. Namun ia bukan seperti masalah besar kerana jika anda tidak menyukai rupa cahaya kuning tersebut, anda  tidak perlu membelinya.

Cincin emas putih yang baru biasanya disalut dengan cecair logam terakhir dalam proses iaitu rhodium, logam perak putih seperti platinum. Penyaduran rhodium digunakan untuk membuat emas putih kelihatan lebih putih. Rhodium sangat putih dan sangat keras, tetapi ia akhirnya haus. Apabila rhodium susah luntur maka ia akan memancarkan kualiti emas putih seperti asal kembali.

Ya, anda boleh recoat atau re-plating emas putih dengan rhodium setiap kali ia kelihatan kekuningan, tetapi apakah itu yang anda inginkan? Jika anda mahu cincin putih tulen, maka platinum akan mengekalkan keputihannya. Jika rupa kuning cahaya tidak mengganggu anda, atau kelihatan lebih baik kepada anda, maka emas putih adalah pilihan yang bagus.

Alloying juga memberi kesan kepada kedua isu ini. Kedua-dua emas tulen dan platinum tulen adalah logam lembut. Malah kedua-dua 24 karat emas dan 0,999 platinum boleh tercalar dan bengkok dengan kuku. Tidak kisah lah samada ia emas atau platinum,sekiranya ia dalam keadaan tulen mereka akan terus bersinar. Semua perhiasan emas putih dan perhiasan platinum yang mengandungi aloi.

Mengaloi juga merupakan proses pengerasan bagi kedua-dua logam. Pengeras yang digunakan dalam platinum adalah sama ada 10% atau 5% campuran. 14 karat emas putih mempunyai 42% dan 18 karat mempunyai 25% aloi digunakan untuk memutihkan dan mengeras. Semakin banyak aloi dalam membuat emas putih maka ia menjadi logam yang lebih keras yang kemudiannya dinamakan platinum aloi.

Isu kekerasan adalah penting apabila mempertimbangkan kilauan di akhir pembuatan. Semakin keras logam, semakin bersinar kilauan akan dilihat dan tahan. Emas putih lebih sukar maka platinum itu membuatnya semakin bersinar lagi.

Platinum tidak mudah luntur, namun ia seperti semua logam berharga lain, ia tetapjuga akan bercalar.Walau bagaimanapun, calar pada platinum sekadar hanyalah calar biasa dan tidak ada jumlahnya yang hilang. Platinum akan nampak berkilat dan kekal sebegitu seumur hidup.

Satu lagi perbezaan kecil ialah berat. Platinum lebih berat (graviti tentu: 21.4) daripada emas (graviti spesifik: 19.3). Apabila anda aloi emas putih perbezaannya lebih besar. Perbezaan pada cincin kecil kecil tetapi pada skala besar, ia sangat ketara. Kedua-dua logam adalah harga setiap gram, jadi ini menambah harga platinum yang lebih tinggi.

Harga adalah perbezaan besar antara platinum dan emas putih. Platinum kos 2.5 hingga 5 kali lebih banyak daripada emas putih. Mengapa?

Kerana Platinum mempunyai peratusan logam tulen yang lebih tinggi dalam perhiasan. Platinum lebih sukar untuk bekerja daripada emas putih. Suhu lebur yang lebih tinggi menjadikannya lebih sukar untuk dilenturkan. Pateri platinum juga mengalir pada suhu yang lebih tinggi. Sebab-sebab ini dan lain-lain menjadikan platinum lebih mahal untuk digunakan berbanding emas putih. Oleh itu, kos tukang pembuatan perhiasan platinum juga lebih tinggi.


Asyraf goldsmiths

Meklate Gold & Diamonds Jeweller