Perbezaan Emas Putih & Kuning

Emas, biasa kita dengar dengan erti kata yang membawa bernilai, berlainan dari biasa, kekayaan, kecantikan dan perhiasan. Tetapi apa pula emas? Ya saintis mengatakan bahawa emas adalah elemen dengan simbol kimia Au.

Kita tahu ia adalah logam heraldik dan ia adalah mineral kuning yang jarang berlaku yang paling mudah dibakar dan mudah dibalut semua logam. Ya, tapi apa maksudnya kepada saya?

Emas adalah logam cantik yang digunakan untuk membuat perhiasan yang tiada tandingannya. Emas boleh dibengkokkan dan dibentuk menjadi cincin pertunangan elegan untuk menunjukkan kasih sayang abadi satu orang yang lain. Emas adalah ungkapan cinta.

ketulenan emas

Adakah semua emas sama? Kami biasa mendengar seutas rantai adalah emas tulen atau emas padat atau 24 karat emas, tetapi apa maksudnya? Emas yang digunakan dalam perhiasan seperti cincin perkahwinan boleh datang dalam banyak bentuk.

Asas untuk memahami kegunaan emas dalam barang kemas adalah karat. Karat dengan K adalah kemurnian/mutu emas, Carat dengan C adalah ukuran penggunaan berat kebanyakannya dalam berat permata (satu karat adalah 1/5 gram).

Emas karat yang digunakan dalam cincin pertunangan boleh dari emas 100% hingga serendah 37% emas. Gred karat emas digunakan untuk menyatakan perkadaran emas dalam aloi atau kualiti aloi emas. Emas halus (tulen) ialah 24 karat. Perkadaran dalam gred karat lain disenaraikan dalam jadual di bawah:

 

KARAT Nisbah  emas & aloi PERATUSAN ketulenan
9K 9/24 37.5% 375
10K 10/24 41.67% 417
14K 14/24 58.33% 583
18K 18/24 75.00% 750
22K 22/24 91.66% 917
24K 24/24 100% 999

 

Kunci untuk memahami karat emas adalah nilai karat lebih dari 24. Contohnya ialah cincin perkahwinan 14 karat emas. Ia adalah 14/24, yang sama dengan 58.3% emas dan 41.7% aloi.

Di kebanyakan cincin pertunangan cap di cincin adalah 14k atau kadang-kadang 585. Kedua-dua cop itu bermaksud cincin perkahwinan adalah 14 karat emas. Jadi satu-satunya emas tulen adalah 24 karat emas yang kadang-kadang disebut 999 emas.

Emas keras/14k

Apakah maksud istilah 14k emas solid? Sesetengah cincin pertunangan mengiklankan sebagai dijual 14k emas yang bermaksud cincin diperbuat daripada 14 karat emas bukan hanya dilapisi dengan emas. Sekeping perhiasan bersalut adalah lapisan nipis emas di atas asas atau logam emas.

Sesetengah perhiasan bersadur mempunyai tanda yang kelihatan seperti emas padu sebenar. Sebagai contoh, sekeping bersalut boleh dicap: 14k HGE atau 18k GE. HGE bermaksud penyaduran emas hidrostatik. Emas bersalut diukur dalam berapa banyak molekul emas di sekeliling cincin.

Dengan kata lain, sekeping perhiasan bersalut mempunyai emas yang sangat kecil. Anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai penyaduran emas pada halaman FAQ kami.

Sesetengah cincin pertunangan dicop 14KP. 14KP adalah tanda emas plum yang merupakan campuran sebenar 14 karat emas. Sesetengah kerajaan membenarkan 13.5k dicap 14k jadi 14KP memberitahu pengguna ini campuran 14 karat benar.

Emas putih

Bolehkah ada warna lain untuk cincin pertunangan emas? Ya, emas adalah logam kuning tetapi menambah tembaga ke emas menjadikannya kemerahan(rose gold) dan menambah perak, zink dan logam lain membuat kuning emas pudar.

Warna putih dicapai dengan pilihan yang berhati-hati dari logam mengaloi, yang memancarkan kuning emas tulen di dalam. Adalah menarik untuk diperhatikan bahawa emas putih untuk cincin pertunangan dan perhiasan perkahwinan asalnya dibangunkan pada tahun 1920-an sebagai pengganti platinum.

Pada masa kini, mereka adalah logam perhiasan hak mereka sendiri dan kini sangat bergaya dan wajar diperolehi. Emas putih boleh didapati sehingga 21 karat. Kebanyakan cincin pertunangan ialah 14k atau 18k. Emas putih sering digunakan untuk meningkatkan berlian dan batu permata lain. Perhiasan pengantin emas putih semakin popular.


Asyraf goldsmiths

Meklate Gold & Diamonds Jeweller