Diamond vs Moissanites

Perbezaan di antara Berlian Asli Vs Berlian Buatan(moissanite)

APAKAH MOISSANITE?

Moissanite adalah batu permata yang lahir dari bintang-bintang. Ia pertama kali ditemui pada tahun 1893 oleh seorang saintis Perancis bernama Henri Moissan, yang kemudiannya memenangi Hadiah Nobel dalam Kimia. Beliau mendapati zarah mikroskopik permata yang akhirnya akan meletakkan namanya di Arizona, di kawah yang dicipta oleh meteorit yang jatuh ke Bumi. Dia pada mulanya menyangka bahawa dia telah menjumpai berlian, tetapi kemudian ditentukan bahawa kristal telah terdiri daripada silikon karbide.

Moissanite semula jadi adalah amat jarang berlaku, jadi Moissanite yang terdapat hari ini adalah dihasilkan di makmal yang canggih. Selepas bertahun-tahun percubaan dan kesilapan, zarah Moissan ditemui telah berjaya disintesis untuk menghasilkan apa yang kini merupakan salah satu batu permata yang paling gemilang di dunia.

Moissanite dicipta untuk memberikan ilusi persamaan dengan berlian , tetapi dari segi kandungan dan visual agak berbeza daripada berlian sebenar. Ketahanan, kecemerlangan, dan warna kedua-dua permata agak berbeza.

MANFAAT MOISSANITE

NILAI

Moissanite adalah lebih murah setiap karat daripada batu permata lain.

KETAHANAN

Moissanite adalah 9.25 pada skala Moh, jadi ia sesuai untuk dipakai setiap hari.

MESRA ALAM

Moissanite adalah dicipta dalam makmal dengan kesannya pada alam sekitar yang minimum.

MOISSANITE VS BERLIAN

  MOISSANITE BERLIAN
KETAHANAN Batu permata diukur pada Mohs Skala kekerasan, yang menilai keupayaan permata untuk menahan calaran permukaan. Pada skala ini, skor Moissanite yang 9.25, skor yang sangat baik yang menjadikan ia salah satu bahan yang paling sukar di bumi, dan sangat sesuai untuk dipakai setiap hari sebagai cincin pertunangan. Berlian adalah mineral yang paling sukar dikenali dan menerima 10 pada Mohs Skala kekerasan. Kerana skor yang luar biasa ini, berlian adalah sangat tahan lama dan sesuai untuk dipakai setiap hari.Ini menyumbang kepada populariti mereka sebagai cincin pertunangan ‘batu permata pusat.
Pancaran Cahaya Moissanites mempamerkan pelbagai jenis pancaran cahaya daripada pacaran berlian sebagai corak faceting mereka adalah berbeza.Berapi-api, kilauan pelangi yang dipancarkan oleh moissanites adalah disukai oleh sesetengah orang, tetapi orang lain mengadu bahawa Pancaran memuncak Moissanite boleh mewujudkan “bola disko” kesan, terutamanya dalam cahaya matahari. Semakin besar Moissanite, semakin besar kemungkinan ia adalah bahawa perbezaan akan menjadi ketara. Perbezan pantulan cahaya membolehkan kita untuk membezakan  Moissanite dengan berlian.Berlian memantulkan cahaya dalam tiga cara yang berbeza. Cahaya putih dilihat kembali disebut sebagai Brilliance, manakala warna pelangi dibiaskan melalui berlian disebut sebagai penyebaran.Kilauan permukaan berlian, dikenali sebagai sintilasi, adalah jenis ketiga pulangan cahaya berlian. Gabungan ketiga-tiga memberikan berlian berkilau mereka yang terkenal.
WARNA Moissanites disebut-sebut sebagai “berwarna” masih boleh projek warna kuning atau kelabu cahaya tertentu. Di sini sekali lagi, lebih besar Moissanite , lebih ketara warna dan lebih mudah ia adalah untuk mengenal pasti ia sebagai buatan manusia. Berlian tidak berwarna, sama ada semula jadi atau dicipta di makmal.Ia mempunyai warna badan semula jadi yang tidak mengandungi kesan kuning, coklat, atau kelabu, yang menyebabkan  mendedahkan rupa putih cerah.