Soalan Lazim Pembaikan Barang Kemas

Di sini anda akan menemui jawapan untuk semua pertanyaan berkaitan pembaikan barang kemas/perhiasan anda. Sekiranya anda mempunyai soalan yang tidak anda lihat di sini, sila hubungi kami dan beritahu kami.

1) Batu permata selalu terjatuh dari cincin saya. Adakah saya boleh dapatkan batu baru sepadan dengan yang lama?

Kami sentiasa dapat soalan ini sepanjang masa. Pelanggan kami mahukan barang kemas mereka dilihat serupa seperti sebelum batu permata mereka jatuh ,siapa yang tidak mahu begitukan?

Itulah sebabnya kita mempunyai bekalan stok 100 karat berlian , nilam, batu permata, opal, mutiara, dan banyak lagi dalam pelbagai bentuk dan saiz untuk dipilih apabila memilih batu gantian untuk pembaikan.

Bagi membuat padanan batu tersebut, ia mengambil masa, perhatian yang khusus terhadap ciri rekabentuknya, latihan gemologi yang luas dan pengalaman bertahun-tahun.

Sudah tentu, sesetengah permata lebih sukar untuk dipadankan berbanding yang lain. Mutiara, opal, dan permata lain dengan corak di dalamnya (Stone Blood, Pietersite, dan sebagainya) amat sukar untuk dipadankan.

Dengan ini sukar untuk dipadankan dengan permata, kami mencari melalui inventori stok kami dan inventori pembekal bagi mencari batu yang hampir sama/sepadan akhiranya kami biasanya dapat mencari sesuatu yang sama dengan yang asal.

 2)  Apakah ‘Retipping’, dan mengapa saya memerlukannya?

‘Retipping’ ialah menggantikan logam yang telah haus dari masa ke masa untuk memastikan berlian atau batu permata sentiasa kuat dicengkamannya.

Dalam sebilangan besar barang kemas/perhiasan, berlian berharga dan batu permata dicengkam dengan kuku. Apabila selalu dipakai, bahagian atas kuku ini boleh menjadi lembut. Oleh itu,batu menjadi terlalu berisiko untuk terjatuh dari pemasangan. ‘Retipping’adalah proses menambah sedikit logam (biasanya emas atau platinum) ke bahagian atas kuku yang dipakai untuk menjaga batu permata yang selamat.

Pada zaman dulu, hampir semua batu permata terpaksa dibuka dari pemasangannya dan kemudian diset semula selepas ia dilakukan kerana haba tinggi yang dihasilkan oleh api ketika paeri(soldering) itu boleh menyebabkan batu permata pecah atau retak. Walau bagaimanapun, dengan kecanggihan laser kami, kami dapat membaiki kuku  di sebilangan batu permata (berlian, nilam, dan delima sebagai contoh) tanpa mengeluarkannya, menjimatkan masa dan wang.

3) Bolehkah pakaian dan perhiasan fesyen saya diperbaiki?

Ya dan tidak. Beberapa tahun yang lalu, jawapan soalan ini biasanya tidak ada, tetapi dengan pengenalan pengimpal laser, kami sebenarnya dapat membaiki banyak barang-barang perhiasan pakaian dan fesyen yang pastinya tidak dapat membantu sebelum ini. Sekarang, akan ada beberapa perhiasan yang tidak boleh dibaiki untuk satu sebab atau yang lain. Tetapi, dengan kecanggihan laser di tangan tukang mahir kami ada peluang yang baik kami akan dapat memperbaiki barang kemas anda.

 4) Apakah Penyaduran Emas?

Penyaduran emas adalah proses mendepositkan lapisan nipis emas ke permukaan barang kemas tersebut. Ini dilakukan dengan merendamkan perhiasan itu ke dalam cecair yang mengandungi molekul emas yang terikat secara kimia dan kemudian menggunakan elektrik untuk mematuhi molekul-molekul tersebut ke permukaan perhiasan.

Molekul adalah kunci untuk memahami penyaduran emas. Jumlah emas yang digunakan adalah pada tahap molekul. Ini bermakna bahawa hanya lapisan emas yang sangat tipis merangkumi permukaan. Penyaduran emas menghasilkan lapisan emas sekitar 0.5 mikron tebal. Mikron adalah kira-kira 4 / 100,000 atau 0.00004 inci.

Perhiasan yang disadur emas sering ditunjukkan dengan tanda “GP”(gold plating) dicap di suatu tempatpada barang tersebut. Elektroplating Emas Berat adalah penyaduran emas dengan ketebalan minimum 2.5 mikron.

Selain itu, “HGE” dicop pada perhiasan untuk menunjukkan bahawa ia adalah ‘Heavy Gold Electroplated.

Sebaliknya, celup biasa (atau basuh) lebih nipis daripada penyaduran emas biasa. Celup emas biasa hanya kira-kira 0.175 mikron (atau 0.000005 inci) tebal.

 5) Apakah Rhodium Plating?

Rhodium adalah ahli keluarga Platinum logam, tetapi ia sebenarnya lebih putih dan lebih keras daripada platinum. Penyaduran Rhodium dilakukan dengan cara yang sama seperti penyaduran emas, dan ia menghasilkan kemasan putih terang pada perhiasan. Sesetengah aloi emas putih semulajadi mempunyai warna kuning kepada mereka, jadi mereka memerlukan penyaduran rhodium biasa untuk terus nampak putih.

 6)Berapa kerapkah saya perlu membawa barang kemas saya untuk pemeriksaan?

Dengan penyelenggaraan/pemerikasaa secara berkala,ia boleh menjaga berlian anda terjatuh/hilang dan perhiasan anda akan kelihatan hebat semula. Untuk kebanyakan cincin pertunangan, kami mengesyorkan untuk membuat pemeriksaan dalam setiap 6 bulan hingga setahun . Sekiranya cincin anda berwarna emas putih dan rhodium, anda mungkin melihat plating mulai pudar  dan warna cincin menjadi sedikit warna kekuningan. Jika ini mengganggu anda, anda boleh membaikinya dengan lebih kerap untuk menyadurkannya semula.

Sesetengah barang kemas dengan batu yang sangat rapuh atau cara ikatan batu yang ringan mungkin memerlukan pemeriksaan lebih kerap bergantung kepada berapa kerap anda memakainya. Sesetengah barang kemas mungkin memerlukan penyelenggaraan yang sangat sedikit walaupun selepas beberapa tahun dipakai. Selepas beberapa pemeriksaan, anda akan merasakan bagaimana perhiasan anda ketika memakai dan masa yang terbaik untuk dibaiki.

7) Apa yang mereka tambah kepada emas untuk menjadikannya putih?

Emas tulen mempunyai warna kuning yang kaya dan sangat lembut. Apabila kami membuat perhiasan emas, kami mencampurkan emas tulen dengan logam lain untuk menghasilkan aloi yang berbeza yang mempunyai warna dan sifat yang berbeza. Kerana perak secara semulajadi logam putih, ramai orang percaya ia bercampur dengan emas tulen untuk membuat emas putih. Malah, walaupun peratusan kandungan perak yang tinggi tidak akan menghasilkan aloi emas putih. Perak sebenarnya digunakan dalam emas kuning 14k dan peratusan perak yang lebih tinggi sering digunakan untuk membuat emas hijau.

Jadi jika ia bukan perak, apa logam yang mereka gunakan? Paling biasa, nickle digunakan untuk membuat emas putih. Walau bagaimanapun, kerana ramai orang yang alergi terhadap nickle , namun palladium (ahli keluarga platinum logam) lebih banyak digunakan pada hari ini. Logam lain, seperti kobalt, telah digabungkan dengan emas tulen untuk menjadikannya putih, dan tidak ada satu, formula sempurna. Setiap pengeluar mempunyai sumber rahsia mereka sendiri yang mereka gunakan untuk mencuba mencapai warna putih yang terbaik dan tulen tanpa keperluan untuk penyaduran rhodium.

Kehilangan berlian atau batu permata daripada cincin dari sebarang saiz adalah pengalaman yang sedih, dan kehilangan berlian besar boleh menjadi tragis. Untuk mengelakkan hal ini berlaku, perkara terbaik yang boleh anda lakukan ialah membawa barang kemas anda untuk pemeriksaan biasa. Di antara pemeriksaan, ia juga merupakan idea yang baik untuk memeriksa sama ada cincin anda mempunyai batu longgar.

Cara paling mudah untuk melakukan ini adalah untuk mendengar suara bunyi yang menggeletar dari cincin anda. Selalunya, ambil cincin anda, tahan dengan telinga anda dengan satu tangan dan perlahan-lahan mengetuk bahagian bawah cincin dengan yang lain. Sekiranya anda mendengar bunyi bunyi gemerincing, batu permata mungkin longgar. Kami mengesyorkan anda berhenti memakai cincin serta-merta dan membawanya supaya salah satu pakar kami dapat menilainya untuk anda.

Ujian lain yang boleh anda lakukan ialah dengan lembut mengeluarkan berlian atau batu permata dengan penutup pen untuk melihat jika anda dapat mengesan pergerakan apa pun. Pencerminan aspek dan membuat pergerakan ini sukar untuk dilihat, tetapi jika anda fikir anda mendengar bunyi gemerincing, cuba menolak batu dari pelbagai sudut yang berbeza untuk mengesahkan bahawa ia longgar. Sekali lagi, jika anda menganggap batu itu longgar, hentikan memakai perhiasan itu dan bawa ia untuk pemeriksaan cepat.


Asyraf goldsmiths

Meklate Gold & Diamonds Jeweller