Tanzanite

Tanzanite

“cantik dan rare, perhiasan tanzanite membuat impresi besar”

Kecantikan dan kelainan adalah dua sifat yang indah dalam batu permata. Tanzanite mempunyai kedua-duanya. Malah, dianggarkan bahawa Tanzanite adalah 1,000 kali lebih’rare’ daripada berlian. Tetapi, apa yang menjadikan Tanzanite begitu popular adalah warnanya.

Warna cantik Tanzanite adalah campuran biru dan ungu yang menawan. Warna-warna dalam warna violet, indigo, dan biru bersatu dalam campuran yang tidak dapat ditandingi hanya terdapat di Tanzanite. Pemandangan menakjubkan Tanzanite menuntut harga yang sepadan. Namun, walaupun dengan rupa yang dinamik, Tanzanite masih kurang harga daripada permata yang lebih terkenal seperti Rubies, Sapphires, dan Emeralds.

Tanzanite adalah batu permata ungu yang indah yang sangat jarang berlakuTerdapat banyak warna warna di pasaran permata Tanzanite. Sesetengah orang menyukai Tanzanite yang sangat biru. Batu tersebut kelihatan tidak menarik. Mereka juga berharga murah. Hanya kerana perhiasan yang mempunyai Tanzanite sebagai batu permata, tidak semestinya menjadikannya berharga. Anda perlu melihat warna untuk diri sendiri untuk mengetahui betapa berharganya batu permata itu sebenarnya.

Faktor utama yang mempengaruhi nilai Tanzanite adalah warna dan betapa mendalamnya warna. Walaupun kurang penting, tetapi ia masih sebahagian daripada persamaan, adalah pemotongan dan kejelasan. Seperti permata berwarna, nilai Tanzanite berasal dari warnanya. Saiz permata (berat karat) juga penting, tetapi bagaimana ia kelihatan dalam perhiasan adalah penting.

Sejarah Tanzanite adalah moden. Pada tahun 1967, suku kaum Maasai, Ali Juuyawatu yang bercakap tentang kristal biru-violetnya dengan Manuel de Souza. Kemudian, pada tahun 1968, Henry Platt menamakan batu “Tanzanite.” Ia diumumkan pada tahun yang sama oleh Tiffany & Co. Pada tahun 2002, Persatuan Perdagangan Permata Amerika (AGTA) menambah Tanzanite ke senarai kelahiran tradisional untuk bulan Disember.

Tanzanite terdapat di satu tempat di bumi pada masa ini. Gunung Kilimanjaro di Tanzania, Afrika Timur adalah satu-satunya tempat di mana geologi unik yang diperlukan untuk membentuk Tanzanite diketahui. Ini menjadikan Tanzanite sangat jarang berlaku baik pandangan gemologi dan geografi.

Sekarang kami menceritakan teknikalnya untuk anda.Tanzanite adalah bentuk permata dari Zoisite. Tanzanite adalah rawatan haba secara universal. Kerana Tanzanite adalah warna kecoklatan dalam bentuk semulajadi, ia diperlakukan panas untuk mengeluarkan kecantikan semula jadi di permata itu.

Tanzanite telah menjadi salah satu permata paling popular di pasaran barang kemas. Sesetengah sumber menjadikan Tanzanite sebagai batu permata yang paling kelima setelah “empat besar,” yang terdiri daripada Berlian, Rubi, Sapphires, dan Emerald. Perhiasan Tanzanite membuat hadiah hebat untuk sesiapa yang dilahirkan pada bulan Disember, atau sesiapa sahaja yang suka perhiasan yang cantik.


Asyraf goldsmiths

Meklate Gold & Diamonds Jeweller