Topaz

Topaz

sama ada biru muda,warna pelangi, atau sesuatu yang lain, topaz adalah batu permata yang menakjubkan”

Jenaka besbol yang lama, “Siapa di Pertama?” “Ya, Siapa yang Pertama …” selalu teringat ketika saya mendengar orang membahas Topaz. Anda boleh mendengar seseorang berkata, “Saya suka Topaz; ia mengingatkan saya tentang langit biru. “Kemudian sahabatnya berkata,” Topaz mungkin seperti matahari terbenam keemasan, tetapi bukan langit. “Sahabat ketiga akan berbunyi,” Kamu berdua gila, seperti peach yang indah. “Kemudian, seorang penumpang menyampuk,” Anda semua adalah kacang-kacangan, itu seperti pelangi dengan semua warna sekaligus. “Dan tentu saja, semuanya betul.

Topaz semulajadi tidak berwarna, jelas seperti berlian. Malah, satu Topaz yang terkenal dengan jelas “Braganz Diamond” (1,680 karat) telah ditetapkan di permata mahkota Portugis sebagai berlian dan bertahun-tahun kemudian diuji menjadi Topaz. Clear Topaz dikenali sebagai Topaz kristal atau perak.

“Diamond Braganz” (1,680 karat) telah ditetapkan di permata mahkota Portugis sebagai berlian dan bertahun-tahun kemudian diuji menjadi Topaz

Kuning dengan merah jingga dikenali sebagai Precious Topaz atau Imperial Topaz. Imperial Topaz adalah salah satu daripada jenis Topaz yang mahal. Citrine sering dikelirukan dengan warna Topaz ini. Walau bagaimanapun, terdapat perbezaan harga yang tinggi antara Citrine dan Topaz, yang lebih bernilai. Topaz juga boleh merah, oren-coklat, coklat (Smoky Topaz), hijau, dan merah jambu.

Era moden telah memberi kita banyak kemajuan baru dalam permata. Salah satu yang terbesar adalah Topaz biru. Pembekal permata menggunakan kaedah pengeboman neutron dalam reaktor nuklear untuk menghasilkan London Blue Topaz. Pengeboman elektron dalam pemecut linear menghasilkan cahaya Sky Blue Topaz. Jika kedua-dua rawatan digunakan, mereka menghasilkan Topaz Blue Swiss. Menentukan di mana satu warna berakhir dan warna seterusnya bermula sentiasa panggilan keras dalam gemology. Peraturan ibu adalah cahaya biru, langit tengah adalah Swiss, dan biru gelap adalah London.

Topaz biru ini adalah hasil pengeboman di tingkat subatomik.
Topaz biru ini adalah hasil pengeboman di tingkat subatomik.

Mystic Topaz adalah permata yang sangat menarik. Permainan warna-warna seperti pelangi pasti unik dan menyeronokkan untuk dilihat. Proses rawatan baru yang dipanggil Deposition Vapor telah dibangunkan untuk mencipta warna tambahan ini Topaz. Ini adalah proses rawatan yang sama yang digunakan untuk meletakkan lapisan pada kanta. Filem berwarna nipis terikat pada permukaan Topaz untuk mencipta semua warna yang anda lihat di Mystic Topaz. Kepingan Topaz ini mesti dikendalikan dengan penjagaan khas kerana salutan boleh tercalar dan permata rosak dengan mudah.

Topaz sendiri adalah batu permata yang keras dengan kekerasan Mohs 8. Kekerasan Mohs adalah metrik piawai betapa sukarnya untuk menggaruk sesuatu. Diamond adalah 10 dan Corundum (Sapphire dan Ruby) adalah 9 pada skala. Lain-lain permata terkenal ialah Emerald 6.5, Tanzanite 6-7, Quartz 7, Ivory 2.5, dan Pearl


Asyraf goldsmiths

Meklate Gold & Diamonds Jeweller