Peridot

Peridot

“permata gemilang yang indah dan memukau”

Peridot adalah batu permata kuning-hijau terang
Mengalami keindahan dan sejarah permata yang unik ini.

Peridot adalah permata kuning-hijau yang indah  dan kaya dengan sejarah. Legenda mengatakan bahawa Peridot adalah batu permata kegemaran Cleopatra. Orang purba menyebutnya “permata matahari”. Adalah dipercayai bahawa peridot boleh mengusir roh jahat dan membubarkan kutukan tetapi hanya apabila ditetapkan dalam emas.

Peridot adalah batu kelahiran untuk bulan Ogos. Ia juga merupakan batu permata ulang tahun yang diterima untuk tahun ke-16 perkahwinan. Warna kuning hijau yang unik Peridot sangat menarik. Nama “Peridot” hanyalah perkataan Perancis yang berasal dari bahasa Arab untuk hijau.

Warna Peridot berkisar dari kuning-hijau ke hijau zaitun yang hangat, dan ia dibezakan dengan rupa lembutnya. Warna adalah ciri yang paling penting apabila menentukan nilai permata Peridot. Hijau yang lebih dalam peridot itu, semakin tinggi nilainya.

Terdapat banyak kekeliruan mengenai sebutan peridot. Ia sebenarnya disebut sebagai “pear-a-doe” dan bukannya “pear-a-dot” .

Nama “Peridot” hanyalah perkataan Perancis yang berasal dari bahasa Arab untuk hijau”

Adalah dipercayai bahawa Peridot dapat mengusir roh jahat dan menumpahkan kutukan. Sesetengah legenda menambah bahawa ini hanya boleh berlaku apabila ia diikat dengan emas.

Peridot digemari oleh lanun, dianggap sebagai azimat yang kuat terhadap semua kejahatan, dan apabila ditetapkan dalam emas, dikatakan untuk melindungi pemakai dari ketakutan malam.

Mereka juga mempunyai kegunaan perubatan. Sekiranya dikelompokkan menjadi piala yang mana ubat-ubatan itu mabuk, ia dipercayai bahawa mereka memperhebatkan kesan dadah.

Secara gemetik, Peridot adalah pelbagai permata Olivine. Ia mempunyai kekerasan Moh 6,5 hingga 7 yang menjadikannya sedikit lebih keras daripada Moonstone dan sedikit lebih lembut daripada Topaz.

Penjagaan harus diambil untuk melindungi peridot dari calar, pukulan tajam, bahan kimia rumah tangga dan perubahan suhu yang melampau. Jangan gunakan mesin ultrasonik rumah untuk pembersihan. Sebaliknya, gunakan air sabun hangat dan berus gigi untuk pembersihan di rumah. Jika dijaga dengan baik, perhiasan Peridot boleh bertahan lama.


Asyraf goldsmiths

Meklate Gold & Diamonds Jeweller