Emerald “zamrud”

 Emerald

“kehidupan, cinta, dan permulaan baru”

Perhiasan zamrud tinggi di Arden Jewellers

Musim bunga memancarkan kehidupan, penuh warna terang dan tenaga  yang diperbaharui. Emerald, Batu permata Mei menangkap semangat ini untuk kehidupan yang kaya dengan keanggunan. Musim Bunga dan hijau melambangkan keindahan dan kesuburan. Emerald kemudian menjadi salah satu batu hijau yang mewakili kelahiran di musim bunga. Batu hijau yang cantik  ini menguatkan cinta dan mewujudkan keharmonian dalam keluarga. Bagi kebanyakan permata ini akan menjadi pujian yang mencukupi tetapi zamrud masih dalam sejarah, takhayul dan tradisi.

Simbol cinta dan kelahiran semula, zamrud telah dihargai selama 4,000 tahun. Emeralds dikatakan meningkatkan kecerdasan serta hati. Mereka memberi mereka yang memakai hadiah kebesaran. Mereka dipercayai melindungi perkahwinan, meningkatkan kesuburan, memudahkan melahirkan anak, menyembuhkan epilepsi dan kerosakan saraf.

Menurut legenda, zamrud menguatkan ingatan pemilik, mempercepat kecerdasan dan membantu meramalkan masa depan.

“Emerald dipercayai sebagai simbol keindahan, persahabatan setia, dan keabadian”

Kelebihan Emerald dimata mata saintis menjelaskan bahawa mata manusia lebih peka terhadap warna hijau daripada warna lain sehingga menenangkan mata. Pliny berkata bahawa zamrud adalah satu-satunya batu permata yang sentiasa menenangkan mata. Malah, Maharaja Nero memakai cermin mata hitam zamrud untuk menonton gladiators.

Sejarah banyak menukilkan kisah orang lain yang mengagumi zamrud. Cleopatra menghargai zamrudnya lebih daripada semua permata lain. Pliny, mengisytiharkan bahawa “tiada sayur-sayuran lebih hijau” daripada zamrud. The Moguls of India, termasuk Shah Jahan, pembina Taj Mahal, menyukai zamrud begitu banyak mereka menuliskannya dengan teks suci dan memakai mereka sebagai tangkal azimat.

Orang Kristian di awal penyebarannya, menghargai zamrud sebagai simbol kebangkitan. Zamrud juga dipercayai salah satu dari dua belas batu, yang mewakili dua belas suku Israel, untuk menghiasi baju dada Musa. Orang Mesir kuno percaya zamrud berdiri untuk kesuburan dan kelahiran semula.

Didedikasikan kepada Venus, zamrud adalah lambang daya pembiakan semula jadi. Emerald digunakan pada Zaman Pertengahan untuk meramalkan masa depan dan dianggap untuk menangkis sihir jahat dan menyembuhkan kepungan setan. Emerald dianggap mempunyai keupayaan mistik untuk meramalkan masa depan, meningkatkan ingatan, dan meningkatkan daya tarikan. Zamrud sering diikat pada paha wanita untuk memudahkan melahirkan anak. Jisim zamrud dipakai untuk mencegah epilepsi, mengelakkan panik, dan menghentikan pendarahan.


Asyraf goldsmiths

Meklate Gold & Diamonds Jeweller