Garnet (Baiduri)

Garnet: cantik, beragam, bermakna

Sejarah kekayaan Batu Garnet menunjukkan garnet lebih daripada permata merah kecil. Garnets membolehkan kepelbagaian dan gaya peribadi yang hebat. Dunia garnet mengundang semua orang untuk menjadi peminat garnet.

Garnet adalah batu kelahiran Januari. Bayi Januari yang lahir di tengah-tengah sejuk, putih (kabus lembah) dan kadang-kadang persekitaran yang hebat dihargai dengan salah satu batu permata kelahiran yang paling banyak … Garnet. Kilauan Garnet memberi tenaga pada hari yang paling romantis. Jenis Garnet mencerahkan dunia dengan warna kuning ke emas, oren cerah untuk jingga sebenar, coklat ke kayu manis, merah jambu ke hijau, dan sudah tentu banyak warna merah.

Garnets diberikan sebagai simbol konsistensi, ketekunan dan kesihatan yang baik. Garnet juga dianggap sebagai permata iman, kemantapan dan kebenaran dan mempunyai banyak kuasa kuratif.

Garnets diberikan sebagai simbol konsistensi, ketekunan dan kesihatan yang baik.

Sesetengah jubah yang terdapat di sekelilingnya  batu garnet ini adalah bahawa ia melindungi pemakai dari mimpi buruk, menggalakkan cinta yang tahan lama, dan menghalang kesukaran pendengaran. Ia juga menjadi daya tarikan terhadap kesan kemarahan dan dikatakan sebagai pengaruh yang menenangkan. Ada yang mempromosikannya sebagai ubat untuk kemurungan dan ketidakstabilan mental. Penyembuh lain Garnets adalah garnet merah untuk melegakan demam dan garnet kuning adalah preskripsi untuk penyakit kuning.

Legenda menceritakan bahawa membawa garnet mampu mengawasi pengembara daripada bahaya semasa perjalanan. Pengembara juga dilindungi daripada penyakit dan mengekalkan kehormatan dan kesihatan mereka. Semua kuasa ini dikatakan berganda untuk orang yang dilahirkan pada bulan Januari.

Garnet merah gelap telah lama dikaitkan dengan darah. Tradisi Kristian menganggap simbol garnet darah merah dari pengorbanan Yesus Kristus. Legenda memberitahu bahawa garnet menyala malam. Nuh menggunakan tanglung garnet untuk mengemudi bahtera pada waktu malam.


Asyraf goldsmiths

Meklate Gold & Diamonds Jeweller